Sztuka a społeczeństwo: jak twórczość artystyczna odzwierciedla zmieniające się realia.
Antocyjany są przede wszystkim odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w rozmaitych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona i w trakcie procesu maceracji jest wycierany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to ważny proces w procesie nadania odcienia winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, bowiem już ich sok jest odcienia czerwonego. W największym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Odmiany te są jednakże wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony czy też różowy, zależy na wskroś, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan lazurowych zmienia się na kolory od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się przede wszystkim antocyjanom.
1. Zobacz teraz
2. Czytaj dalej
3. Znajdź tutaj
4. Sprawdź stronę
Historia mody: jak ubrania odzwierciedlajÄ… naszÄ… kulturÄ™.